Filme

Cluj-Napoca

Lungmetraje

Kojot

Kojot

Acțiune, Ungaria, 126 minute, 2017. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Kostyál Márk.

Bicsérdi Misi ajunge la Tűzkő, unde vrea să-și ia în primire casa și pământul moștenite de la bunicul lui, un om al dracului la vremea lui. Misi e un tip 30+, frustrat, care nu-și găsește locul nici în viața profesională, nici în cea personală, emoțională. Plutește în derivă, fuge de conflicte. El se apucă de renovarea casei bunicului său, iar asta devine o prioritate atât pentru el, cât și pentru iubita lui, Eszter. Pentru că nu prea are bani, Misi poate apela doar la ajutoare nespecializate: pensionarul vorbăreț Lajos și cumnatul acestuia, introvertitul Attila, fost pușcăriaș. Viața începe să aibă un sens pentru Misi, dar asta nu durează mult. El află că „Döbrögi”, Szojka Pál și fiul său, baroni locali atotputernici, se ocupă cu vânzarea terenurilor din zonă către o multinațională suedeză. Când Szojka pune ochii și pe terenul său, Misi se pregătește de luptă. O luptă dură pentru pământ, pentru familie, pentru viață, pentru viitor și pentru bărbatul care tocmai se naște în Misi…

Proiecție: miercuri, 4 octombrie, 17:30, Cinema Victoria


Cu inima curată

Cu inima curată

Dramă, crimă, Ungaria, 101 minute, 2016. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Till Attila.

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Till Attila spune povestea unei găști de tipi în scaune cu rotile. Doi tineri cu dizabilități motorii se împrietenesc cu un ucigaș plătit cool și șmecher, în scaun cu rotile și el. Astfel, cei doi ajung în slujba mafiei. Protagoniștii nu au mare lucru de pierdut, deși în această aventură nimic nu e ceea ce pare. Nu există graniță între realitate și imaginație și, în timp ce eroii noștri trec dintr-un schimb de focuri în altul, începem să vedem tot mai clar provocările vieții de zi cu zi într-un scaun cu rotile. Mai mult, vom trăi cu emoție momentul în care un fiu părăsit își iartă tatăl.

Proiecție: miercuri, 4 octombrie, 21:00, Cinema Victoria


#Fărăsfârșit

#Fărăsfârșit

Comedie, muzică, Ungaria, 100 minute, 2016. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Tiszeker Dániel.

Filmul #Fărăsfârșit, care îi are ca protagoniști pe Fluor Tomi și pe Diaz, are ca fond muzical și inspirație hiturile trupei Wellhello. Cele șase povești sunt ale unei generații – cea a tinerilor de 20 și ceva de ani de azi, iar filmul vorbește despre felul în care ei simt viața, felul în care gândesc, iubesc, au relații și probleme.

Proiecție: joi, 5 octombrie, 19:30, Cinema Victoria


Despre trup si suflet

Despre trup si suflet

Film artistic, Ungaria, 117 minute, 2017. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Enyedi Ildikó.

Ce ar fi dacă într-o zi te-ai întâlni cu cineva care, noapte de noapte, ar visa exact ce visezi tu? Sau, mai precis: s-ar dovedi că, de multă vreme, vă întâlniți noapte de noapte în aceeași lume. Te-ai bucura? Te-ai speria? Ai crede că e romantic? Dar dacă tu nu ești deloc o fire romantică? Cum l-ai privi în ochi pe acel om după câte o noapte în care ai avut un vis delicat? Și ce s-ar întâmpla dacă omul respectiv nu ți-ar fi prea simpatic? Ai încerca să-l placi? Cum e posibil ca noaptea, când sunteți la kilometri depărtare unul de altul, singuri în paturile voastre, puteți fi unul al altuia, iar ziua, când vă vedeți, nu sunteți în stare să vă simțiți bine nici măcar la un prim rendez-vous? Și ce se întâmplă dacă și a doua întâlnire se dovedește stângace? Iar a treia e de-a dreptul rușinoasă? Ai renunța? Și dacă ai renunța, ai putea trece peste asta?

Proiecție: joi, 5 octombrie, 21:30, Cinema Victoria


Bucla temporală

Bucla temporală

Fantastic, thriller, Ungaria, 90 minute, 2016. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Madarász Isti.

Ádám se ocupă cu contrabanda de produse farmaceutice și se află într-un impas. El ia o decizie proastă cu efecte tragice neașteptate care ajung să o afecteze și pe iubita lui, care este însărcinată. Când totul pare pierdut, Ádám primește o nouă șansă să readucă lucrurile pe calea cea bună. Și apoi încă o șansă. Și încă una…

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 19:00, Cinema Victoria


Kincsem

Kincsem

Istoric, romantic, aventură, Ungaria, 121 minute, 2017. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Herendi Gábor.

Blaskovich Ernő a pierdut totul după revoluția din 1948–49. Trăiește o viață haotică, fără direcție, până când, într-o zi, apare marea ocazie a vieții lui: Kincsem, un cal-minune, cu care câștigă competiție după competiție pe hipodromuri. Astfel, Ernő are șansa de a-l învinge pe dușmanul lui de o viață, baronul Oettingen, ucigașul tatălui său. Rivalitatea lor este, însă, complicată de faptul că Ernő se îndrăgostește de Klara von Oettingen, fiica baronului. Oare ce e mai important: iubirea sau răzbunarea?

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 21:30, Cinema Victoria


Filmul-epavă – sau ce se întâmplă dacă am câștigat?

Filmul-epavă – sau ce se întâmplă dacă am câștigat?

Comedie, dramă, Ungaria, 89 minute, 1992. Subtitrare: EN.16+
Regizor: Szomjas György.

Ne aflăm în 1989, anul căderii socialismului în Europa de Est. Cu toate acestea, filmul nu ilustrează nimic din sublimul acestui moment istoric – din contră, totul e învăluit de burlesc. Locul de desfășurare este o cârciumă dărăpănată dintr-un cartier care miroase a mâncare. Aici se trăiesc vieți mici, nesigure, ratate: șomeri și muncitori de ocazie, zarzavagii și taximetriști, escroci cu suflet mare și amanți de ocazie. Urâți și răi, demni de milă și impulsivi. Plin de ștrengari drăguți.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 16:30, Cinema Victoria


Cetățeanul

Cetățeanul

Dramă, Ungaria, 109 minute, 2016. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Vranik Roland.

Africanul Wilson trăiește în Ungaria, ca refugiat. De ani de zile lucrează în Budapesta ca agent de pază, iar cea mai mare dorință a lui este să devină cetățean maghiar. De fiecare dată, însă, pică examenul la proba de cunoaștere a Constituției Ungariei. Mari, o profesoară de maghiară și de istorie, de aceeași vârstă cu Wilson, îl ajută să învețe, iar între cei doi ia naștere o poveste de dragoste. Mari ia o decizie importantă: își părăsește soțul și se mută acasă la bărbatul de culoare. Viața lui Wilson pare a lua o turnură fericită: își găsește parteneră, chiar și familie, tece și examenul de cetățenie și pare că, în curând, va putea să se considere maghiar în toată regula. Brusc, însă, apare în poveste Shirin, o refugiată din Iran, a cărei singură șansă este o căsătorie formală cu un cetățean maghiar. Din solidaritate, Wilson o ascunde la el acasă, iar situația devine, încet și sigur, foarte neplăcută: bărbatul trebuie neapărat să aleagă între iubirea pentru Mari și responsabilitatea pe care o simte față de refugiată.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 19:00, Cinema Victoria


Puțul

Puțul

Dramă, Ungaria, 97 minute, 2016. Subtitrare: RO.16+
Regizor: Gigor Attila.

Undeva în apropierea graniței Ungariei cu Austria, în mijlocul pustietății, se află o benzinărie. Amplasarea ei e la fix pentru un „antreprenor” care trăiește din traficarea femeilor în Elveția, iar această stație de tranzit nu dă de gândit nimănui. La benzinărie lucrează bătrânul alcoolic István, care era acolo de dinainte de „afacere”, iar fetele sunt transportate o dată la 2, 3 săptămâni. Într-o zi leneșă de vară fierbinte, la benzinărie apare fiul lui István, părăsit de mama lui. În același timp, mașina care transporta fetele se defectează, astfel că, timp de câteva zile, atât ele, cât și șoferul rămân blocați cu István și fiul lui. Vor ieși la iveală atât sentimente, cât și secrete până acum bine păstrate…

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 21:30, Cinema Victoria


Vântul fluieră sub tălpile lor

Vântul fluieră sub tălpile lor

Dramă, western, Ungaria, 90 minute, 1976. Subtitrare: RO.
Regizor: Szomjas György.

Farkos Csapó Gyurka este protagonistul principal al „easternului” a cărui acțiune se petrece în lumea haiducilor din 1830. Gyurka evadează din închisoare și revine în pusta maghiară pentru a se răzbuna pe cei care l-au turnat. Păstorii din zonă văd în haiduc un aliat împotriva bogătașilor care le amenință habitatul. Mérges Balázs, omul legii, declanșează urmărirea lui Gyurka doar de ochii lumii – asta până când haiducul va omorî un păstor din cauza personajului intrigant Jeles Matyi.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Brazilienii

Brazilienii

Comedie, sport, Ungaria, 95 minute, 2017. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba.

Toată lumea joacă fotbal. Întreg satul e în febra campionatului: echipele se antrenează și doresc să câștige. Desigur că favorita e echipa administrației locale, în frunte cu primarul, care nu poate greși, și cu adjunctul, căruia nu-i place să greșească. Dar ceva deranjează armonia de până acum: în campionat se înscrie o echipă formată din săracii satului, adolescenți romi, în frunte cu un băiat talentat, proaspăt ieșit din pușcărie, precum și cu preotul din localitate, extrem de bun la fotbal. Și ei vor să câștige. Miza crește și liniștea zilelor satului se evaporează când un milionar secret, care s-a născut în localitate, promite că echipa câștigătoare va primi o excursie tocmai în Brazilia. La povestea deja plină de dinamism adăugați câteva mari iubiri, câteva – și mai mari – bătăi, percheziții neașteptate, o bandă de tâlhari, și astfel se va vedea cine și unde călătorește până la urmă… și atunci poate va ajunge și Gáspár Laci.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 18:30, Cinema Victoria


Strangulat

Strangulat

Thriller, Ungaria, 121 minute, 2016. Subtitrare: RO.18+
Regizor: Sopsits Árpád.

Un bărbat a fost condamnat la moarte pentru uciderea unei femei în Martfű, în 1957. Cu 7 ani mai târziu, crimele crunte urmează unele după altele. În atmosfera încărcată de după revoluție e greu să se găsească legăturile dintre acestea și să fie reluat firul anchetei. Într-o țară în care nu există criminali în serie, victimele sunt tot mai multe. Tânărului procuror nu îi va fi deloc ușor să dea de capăt acestei povești încâlcite și acestui ucigaș nemilos care îngrozește orășelul.  

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 21:00, Cinema Victoria

Filme documentare

O străduță din Europa

O străduță din Europa

Documentar, România–Ungaria, 50 minute, 2016. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Ambrus Emese.

„Actriță din diasporă, liberă și secuiancă” – așa se autodefinește Zénó, care, după cinci ani, se întoarce cu fiul ei acasă în Ținutul Secuiesc, cu speranța că va putea să-și continue cariera. Călătorește singură și susține spectacole în case de cultură și în școli din Ardeal. Filmul e plin de umor absurd, de situații contradictorii și de confruntări între personaje și, în tot acest timp, avem ocazia să înțelegem mai multe despre situația copiilor care trăiesc în localități izolate și despre viața văzută din perspectiva unei actrițe.

Proiecție: joi, 5 octombrie, 16:00, Cinema Victoria


Ce e cu circul ăsta?

Ce e cu circul ăsta?

Documentar, Ungaria, 86 minute, 2017. Subtitrare: EN.12+
Regizor: Halász Glória.

Printr-o adevărată echilibristică între realitate și ficțiune, filmul ne oferă ocazia să intrăm în viețile artiștilor trupei de circ contemporan Recirquel și în interiorul procesului prin care se naște un spectacol al lor. Aflăm că eroii unor producții care ne taie răsuflarea sunt în primul rând oameni: uneori și lor le e teamă, uneori și ei suferă, uneori și ei au vise și dorințe. Iar visele lor pot fi intuite când au spectacole într-un port, într-o cârciumă sau chiar pe acoperișul unei case vechi de 100 de ani.

Proiecție: joi, 5 octombrie, 17:30, Cinema Victoria


Kanzoli

Kanzoli

Documentar, Ungaria, 74 minute, 2017. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán, Kővári Szabolcs Olivér, Hajdu Szabolcs.

În urma castingului pentru Miraj, în regia lui Hajdu Szabolcs, Ruzsa Rémusz primește rolul lui Kanzoli. Conform înțelegerii, un membru al echipei vine în România, la Căpeni, Covasna, să-l ia pe actorul amator la filmările care au loc la 800 de kilometri distanță. Sarcina pare ușoară, dar se ivesc obstacole neașteptate și, cu două zile înainte de filmări, se iscă un conflict serios cu localnicii.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 17:00, Cinema Victoria


Derby secuiesc

Derby secuiesc

Documentar, Ungaria, 50 minute, 2017. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Nagy Viktor Oszkár.

De mulți ani, în octombrie, parohia și autoritățile locale din Păuleni-Ciuc organizează o serie de evenimente culturale cu ocazia sărbătorii Maicii Domnului. Una din atracții este competiția căruțelor, organizată după modelul competițiilor de trăsuri, doar că într-un mod mai… secuiesc. În această zi, caii și căruțele primesc haine de sărbătoare. Și în acest an, Ferencz Dávid și unchiul său se înscriu împreună la concurs. Nu e un secret că scopul lor e să ajungă pe primul loc…

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 10:00, Cinema Victoria


Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról

Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról

Documentar, Ungaria, 76 minute, 2017.12+
Regizor: Szomjas György.

HALMOS  BÉLA  (1946–2013) Széchenyi-díjas  népzenei előadóművész, népzenekutató. Halmos Béla 1946 június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben. 1969-től előbb a Sebő-Halmos duó, majd a Sebő együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt itthon, szinte minden európai országban, valamint Amerikában, Kanadában, Kubában, Japánban. Népzenével – főként a hegedűn játszott többszólamú népi tánczenével – a táncházmozgalom indulása (1972) óta foglalkozott. Népzenekutatóként is dolgozott, gyűjtött - a magyar mellett – szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is. Egy széki vonósbanda anyagát feldolgozva elkészítette az első zenekari monográfiát, ezzel 1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt. A kezdetektől fogva részt vett a Zeneakadémia népzenei tanszékén az oktatásban. Tanfolyamok vezetőjeként és hegedűtanárként több száz muzsikust tanított főleg itthon, de Európa és Amerika országaiban is. Mint népzenei szakértő létrehozta és vezette a Táncház Archívumot a Hagyományok Házában. 2012-ben a Népművészet Mestere Díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét képező táncházmódszer megalkotásáért és elterjesztéséért, rendkívül sokrétű tevékenysége elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta. Halmos Béla Sebő Ferenccel együtt nemcsak az UNESCO szellemi örökség listájára 2011-ben felkerült táncházmozgalom zenei elindítója, hanem később is az egyik legfontosabb oszlopa volt – emlékezett a csütörtökön elhunyt népzenekutatóra, előadóművészre Jávorszky Béla Szilárd, A magyar folk története című nemrég megjelent könyv szerzője. „Béla csupaszív ember volt. A szó nemes értelmében vett mozgalmár, mindig azt nézte, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt” – fogalmazott Jávorszky Béla Szilárd. A filmben megjelenik Fábián Éva, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Agócs Gergely, Ökrös Csaba,  a Sebő, a Téka, a Tükrös együttesek és még sokan mások.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 11:00, Cinema Victoria


Angela

Angela

Documentar, România, 33 minute, 2016. Subtitrare: RO.
Regizor: Püsök Botond.

Într-un sătuc din Ardeal, Angela, o tânără romă, se pregătește să nască. Intrăm în lumea ei de zi cu zi și aflăm bucățele din trecutul ei tumultuos: cum a fost răpită și cum viitorul ei soț a salvat-o din mâinile răpitorilor. De asemenea, aflăm despre eforturile familiei fetei de a se integra în societate. În ciuda faptului că soțul ei e departe, iar astfel viața îi pare fără mari perspective, Angela găsește alinare și speranță în Biblie.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Babuka în iarbă

Babuka în iarbă

Documentar, animație, România, 11 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Búzási Gyopár.

Babuka, o tânără superbă, a trăit în timpul războiului o întâmplare ca-n povești: când trăia în cea mai mare sărăcie a apărut un salvator american secret care, din dragoste, a vrut să-i ofere totul. Atunci Babuka nu știa încă cine e și cine va deveni tânărul, dar după mulți ani identitatea lui a ieșit la iveală și astfel totul a trebuit reinterpretat.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Mirificul Lacu Roșu

Mirificul Lacu Roșu

Ismeretterjesztő, documentar, România, 20 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Dezső Mátyás.

Documentarul educațional prezintă comoara naturală care este Lacu Roșu și părțile importante din Parcul Naţional Cheile Bicazului–Hăşmaş care se află în apropiere. Filmul ne oferă informații despre istoria și despre geografia locului, despre fauna și despre flora lui. Documentarul prezintă date importante despre fiecare deal din preajmă și se încheie cu vorbele lui Orbán Balázs.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Culturistul

Culturistul

Documentar, România, 28 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Bán Attila.

Culturistul Zoli a fost la viața lui și gangster și actor porno și gigolo și dealer de droguri. După o explozie și o comă de două luni, a ajuns pe calea cea bună. Acum încearcă să-și vândă cartea autobiografică cu ajutorul lui Tamás, un asistent social care e și rapper.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 14:30, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


MONYO+BABA

MONYO+BABA

Documentar, România, 52 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Simó Ibolya.

Monyo și Baba sunt doi muzicieni talentați. Trăiesc în propria bulă, în lumea lor închisă unde au devenit sclavii muzicii și iubirii lor. Sunt răzvrătiți: pentru iubirea lor s-au luptat cu părinții, iar pentru libertatea lor muzicală, cu casele de discuri. Nu au făcut compromisuri nici măcar ca să aibă succes profesional. Uneori sunt doi nebuni incompatibili care își ard lumânarea vieții de la ambele capete.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 14:30, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Portrete în pantă

Portrete în pantă

Documentar, Ungaria, 10 minute, 2016. Subtitrare: RO.
Regizor: Bartincki Tamara.

De mulți ani, viața dealului din orașul maghiar Edelény este animată de familiile zgomotoase de romi. Dealul a fost martorul multor întâmplări, dar mai ales al muzicii care se aude în permanență, al sărbătorilor și chefurilor, al dramelor și certurilor – toate asezonate cu pălincă. În acest mic cartier animat tot timpul de întâmplări parcă timpul are o altă dimensiune și oricine ajunge aici intră într-o zonă temporală subiectivă. Protagoniștilor, deși sunt cei mai mari actori, le lipsește autodocumentarea. Iar acum așteaptă cu nerăbdare să-și lase amprenta cu tot cu copii, cu soacră, cu câini, în timp ce-și spun poveștile de viață.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 16:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Tomi, Ervin și școala

Tomi, Ervin și școala

Documentar, România, 61 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Simó Ibolya.

Varșag este o localitate din județul Harghita cu o întindere foarte mare, cu păduri de brazi ca-n povești, cu pârâie cristaline – un loc unde n-au ajuns încă efectele globalizării. Oamenii de aici trăiesc în armonie cu natura și cu tradiția. În Varșag există copii care merg kilometri întregi până la școală peste dealuri, prin zăpada care le ajunge până la genunchi. Protagoniștii filmului sunt doi copii care încep clasa întâi și care fac pentru prima dată acest drum, precum și un elev de clasa a opta, care îl parcurge pentru ultima dată.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 16:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Kemény János báró filmjei

Kemény János báró filmjei

Film, Ungaria, 59 minute, 1992.
Regizor: Czigány Zoltán.

Kemény János báróról (1903–1971) kevéssé köztudott, hogy amatőr fényképész volt. Amint azt a Kakukkfiókák (1972) című önéletrajzi regényében is megemlíti, tinédzserkorában, 1914-ben útravalóként kapta első Kodak-fényképezőgépét egy kosár elemózsiával együtt, majd marosvécsi vakációin Bornemisza Jánostól, egy természetjárótól tanulta el a fényképezést és a vadászatot. Az 1920-as évek második felében már amatőr filmfelvevőgépe is volt, de a 9.5 mm-es filmfelvételek ismeretlenek maradtak az 1990-as évekig, amikor Czigány Zoltán filmrendező kalandos módon rájuk bukkant, és a magyar írók privát felvételeiből készült, Házimozi című sorozat részeként dokumentumfilmet készített róla. „Ezt az anyagot Párizsban találtuk meg, mielőtt elvitte volna a kukásautó. Egy mozdulat, egy arc egy pillanatban, ami utólag mégis hatalmas időt fog át” – nyilatkozta egy interjúban a rendező. Dokumentumfilmjében Kemény János báró amatőr filmfelvételeinek felidézésével az erdélyi irodalom mecénására, az Erdélyi Helikon megszervezőjére és családjára emlékeznek a megkérdezettek.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 19:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Oameni şi vaci

Oameni şi vaci

Documentar, România–Ungaria, 50 minute, 2017. Subtitrare: RO.12+
Regizor: Vargyasi Levente.

Filmul prezintă situația crescătorilor maghiari de vite din Secuime în perioada 2015-2017. Publicul va putea urmări în paralel destinele a mai multor personaje precum președintele de asociație, micul fermier de la țară care practică metode tradiționale, marele fermier care crește vite pentru carne și care gândește în termeni de dezvoltare.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 13:00, Cinema Victoria

Filme de animație

Regatul cornului

Regatul cornului

Animație, Ungaria, 2 minute, 2017.
Regizor: Bertóti Attila.

Între ramurile bătrânului arbust de coarne e forfotă tot anul. Adaptarea muzicală a versurilor lui Miklya Zsolt ne oferă o perspectivă în viața agitată a societății cornului.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Lengemesék

Lengemesék

Animație, familie, Ungaria, 64 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Pálfi Zsolt.

Ușureii au piele verde, sunt curajoși și sunt străjerii Mării de Stuf. Copiii pot deveni și ei străjeri doar când li se face părul castaniu. Până atunci viața e plictisitoare fiindcă, având părul verde, ei nu au voie să zboare de colo-colo, să coboare pe apă și nici să ia parte la derbyurile de broaște. Cea mai mare dorință a lui Füttyös Vilkó este să poată fi și el străjer, deși curiozitatea îi creează numai probleme. La un moment dat, lacul intră în pericol fiindcă haracii – ființe ursuze cu capul rotund și roșu – împreună cu lebedele vor să intre-n luptă cu ușureii. Aceștia din urmă par neputincioși, dar Vilkó are un plan curajos pentru a-și salva comunitatea și pe prietenul lui Táltos, capturat de haraci. Din fericire, în ajutorul lui Vilkó sar Nagyapó, dar și șerpii de apă și broscuțele...

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 10:00, Universitatea Sapientia – Sala Hunyadi Mátyás (aula)


Mistrețul

Mistrețul

Animație, Germania, 14 minute, 2016.
Regizor: Szederkényi Bella.

Un copil orfan și sălbăticit se refugiază din marele oraș în natura întunecată. Aici se va întâlni cu o creatură ieșită din comun.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Cinema Victoria


Legătura

Legătura

Animație, Ungaria, 10 minute, 2017.
Regizor: Wunder Judit.

O femeie foarte însingurată și disperată încearcă să găsească iubirea alături de o umbră. În tot acest timp, ea încearcă să-i înlănțuiască de ea pe toți cei din jur, însă în cele din urmă toate legăturile se rup.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Cinema Victoria


Insula vulcanică

Insula vulcanică

Animație, Ungaria, 9 minute, 2016.
Regizor: Lovrity Anna Katalin.

Undeva, pe o insulă, natura își urmează cursul ca în timpurile din vechime. Aici trăiește o tigroaică tânără, inocentă, în armonie cu ea însăși și cu natura. Atunci când un tigru matur își îndreaptă atenția asupra ei, femela devine agitată și îi este din ce în ce mai teamă de apropierea masculului.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Cinema Victoria


Semnal 2017

Semnal 2017

Animație, România–Ungaria, 1 minut, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Bertóti Attila, Vezsenyi Tamás.

Despre fauna unei tabere de film, cu minuțiozitatea științelor naturii.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Frici de tată

Frici de tată

Animație, România–Ungaria, 1 minut, 2017.
Regizor: Csont Zsombor.

Niciodată nu am înțeles părinții și bunicii care își fac griji tot timpul. Asta până în momentul în care am devenit tată.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Icar

Icar

Animație, România–Ungaria, 4 minute, 2017.
Regizor: Zeleny Ákos.

Aventura surprinzătoare a unui hârciog.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Fifi

Fifi

Animație, România–Ungaria, 4 minute, 2017.
Regizor: Lokodi Melinda.

Cățelușul Fifi trăiește fericit cu stăpânul său, până într-o zi când, în loc de mâncarea sa obișnuită, primește mâncare specială de câini, pe deasupra vegetariană. Revolta lui Fifi e urmată de aventuri nemaivăzute.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Paradise Park

Paradise Park

Animație, România–Ungaria, 3 minute, 2017.
Regizor: Németh Imre Zoltán.

Filmul ne duce la începuturile istoriei omenirii și ne prezintă un episod hotărâtor pentru soarta fiecăruia dintre noi.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Prometeu, chițcanul

Prometeu, chițcanul

Animație, România–Ungaria, 4 minute, 2017.
Regizor: Kántor Zsolt.

Un chițcan singuratic își caută un locșor unde să trăiască. Nici nu bănuiește că această căutare va duce la o descoperire foarte importantă pentru viitorul speciei.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Știi de ce mi-e teamă?

Știi de ce mi-e teamă?

Animație, documentar, România–Ungaria, 5 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Szucher Ágnes.

Când copiii vorbesc despre temerile și coșmarurile lor, ne întrebăm oare cum trăiesc în imaginația lor toate acele povești despre care vorbesc cu atâta curaj și deschidere. Totuși ce sunt acele „chestii” și cum arată acele „ceva”-uri, de ce sunt periculoase acele „cum-le-zice”, de ce sunt înfricoșătoare lifturile, de ce sunt supărăcioși extratereștii, zombii și toate celelalte ființe înfiorătoare?

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Egy kupac kufli

Egy kupac kufli

Animație, Ungaria, 71 minute, 2017.
Regizor: Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf, M. Tóth Géza.

Personajele principale ale întâmplărilor sunt șapte ființe de poveste: corâmele. Nu sunt nici cornuri, nici râme. Nu sunt nici păpuși, nici pietricele. O corâmă seamănă cu multe lucruri, dar nu seamănă de fapt cu nimic. Sare ca o minge de cauciuc, deși nu e o minge de cauciuc. E colorată ca o acadea, deși nu e comestibilă. Sunt și mari, sunt și mici. Sunt grase, dar sunt și slabe. Merg și vin și niciodată nu se știe de unde vin și unde pleacă. Zödön e cel mai verde. Pofánka e cea mai roșie. Titusz e cel mai galben. Hilda e cea mai mov. Valér e cel mai albastru. Bélabá e cel mai maro. Iar Fityirc e cel mai gri, pentru că cineva trebuie să fie cel mai gri.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 10:00, Cinema Victoria


Aport

Aport

Animație, Rusia, 2 minute, 2016.
Regizor: Denis Voronin.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Iszkiri: Csiribá'

Iszkiri: Csiribá'

Animație, Ungaria, 3 minute, 2016.
Regizor: Lugosi István, Radics Márton, Fábián Niki.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


November

November

Film, Franța, 4 minute, 2015.
Regizor: Marjolaine Perreten.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Wolf

Wolf

Animație, Germania, 4 minute, 2015.
Regizor: Julia Ocker.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


About a Mother

About a Mother

Animație, Rusia, 7 minute, 2015.
Regizor: Dina Velikovskaya.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Moroshka

Moroshka

Animație, Rusia, 8 minute, 2015.
Regizor: Polina Minchenok.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Bat Time

Bat Time

Animație, Monaco, 4 minute, 2015.
Regizor: Elena Walf.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Way of Giants

Way of Giants

Animație, Brazilia, 12 minute, 2016.
Regizor: Alois Di Leo.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


A 13. királylány

A 13. királylány

Animație, Ungaria, 3 minute, 2015.
Regizor: Orosz Tina.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Hey Deer!

Hey Deer!

Animație, Ungaria, 6 minute, 2015.
Regizor: Bárczy Örs.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria


Átjáró Másvárosba – Első fejezet: Közbenjáró

Átjáró Másvárosba – Első fejezet: Közbenjáró

Animație, Ungaria, 13 minute, 2016.
Regizor: Gelly Bálint Farkas.

Proiecție: duminică, 8 octombrie, 11:30, Cinema Victoria

Scurtmetraje

Gheață la Balaton

Gheață la Balaton

Scurtmetraj, Ungaria, 18 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Szén János.

Ce se poate face la Balatonul înghețat? Nu mai trece nimeni pe acolo. E ceață, e frig și e o zi din cursul săptămânii. Joi sau miercuri. Totuși, Marci și Réka încearcă să petreacă o zi plăcută împreună. Réka vrea să patineze, dar parcă nu are chef de asta acum. Marci vrea să facă fotografii, dar cu ceața asta imaginile nu vor ieși bine. Ar merge mai degrabă acasă, dar mașina nu pornește și ei trebuie să ceară ajutor în această după-masă cețoasă, înghețată la Balaton.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Uchebnik

Uchebnik

Scurtmetraj, Ungaria, 19 minute, 2016. Subtitrare: EN.
Regizor: Csicskár Dávid.

În octombrie 1956, în timpul revoluției, elevii unei școli de la țară își ard manualele de limba rusă, crezând că nu va mai trebui să învețe această limbă vreodată. După ce trupele sovietice intră în țară, înăbușind revoluția, fiecare elev trebuie să aibă manualul de rusă la el, altfel va fi exmatriculat. Un elev se grăbește să-și ajute colegul mai mare, sperând că în timpul căutării cărților se va putea împrieteni cu cel pe care îl admiră.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Welcome

Welcome

Scurtmetraj, Ungaria, 30 minute, 2017. Subtitrare: EN.
Regizor: Dudás Balázs.

Filmul spune povestea lui Dávid, un adolescent nepăsător în vârstă de 18 ani. După 8 ani, Dávid și mama sa se mută din Voivodina înapoi în Ungaria, la tatăl tânărului. Pe parcurs aflăm și despre ocupația secretă a lui Dávid – ca să câștige bani pentru a se muta în străinătate, tânărul rezolvă intrarea unor refugiați în țară.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Wellness

Wellness

Scurtmetraj, Ungaria, 16 minute, 2016. Subtitrare: EN.
Regizor: Szabó Virág.

Ilona și Teri sunt pensionare. Sunt prietene de zeci de ani, iar acum își petrec vacanța într-un hotel cu servicii de wellness. Deși condițiile par ideale, cele două femei nu se pot simți cu adevărat bine: în cameră li se strică aerul condiționat și, mai târziu, apare și un fost coleg pe care Ilona nu l-a văzut de multă vreme. În timp ce Ilona e mereu nemulțumită, Teri trebuie să lupte cu sentimentul de inferioritate care o încearcă. Fără să conștientizeze acest lucru, cele două prietene se rănesc reciproc prin gesturi în aparență neînsemnate.

Proiecție: vineri, 6 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Invizibil

Invizibil

Scurtmetraj, Ungaria, 32 minute, 2017. Subtitrare: EN.
Regizor: Szentpéteri Áron.

Filmul începe în întuneric total, la o expoziție unde vizitatorilor li se dă ocazia să experimenteze cum e viața fără lumină. Aici se întâlnesc Anna și Balázs, ghidul orb. Fiecare trăiește această întâlnire în alt fel, însă ea lasă urme în sufletele amândurora. Ce vor face cei doi cu aceste sentimente când se vor întâlni din nou?

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Cinema Victoria


Figură frumoasă

Figură frumoasă

Scurtmetraj, Ungaria, 15 minute, 2016. Subtitrare: EN.
Regizor: Kis Hajni.

O femeie de serviciu introvertită se îndrăgostește de o elevă de la liceul unde face curățenie. Iubirea ei e fără speranță încă de la început, dar pentru un moment, ea crede că e posibilă și încearcă să-și mărturisească sentimentele față de tânără.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 13:00, Cinema Victoria


Medicul tatălui meu nu practică

Medicul tatălui meu nu practică

Scurtmetraj, Ungaria–România, 15 minute, 2017. Subtitrare: EN.
Regizor: Besenyei Katalin.

Boróka are 27 de ani și este femeie de serviciu într-un spital din Anglia. După șapte ani, ea trebuie să se întoarcă în satul natal, la tatăl ei alcoolic care e pe moarte. Fata vrea doar să vândă casa, dar soarta și sătenii ciudați o fac să intre în plasa de minciuni urzită de tatăl său și să trebuiască să se ridice la înălțimea așteptărilor create de el.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Zăpăcitor

Zăpăcitor

Scurtmetraj, Ungaria–România, 12 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Dobi Ferenc.

Când se întoarce în satul natal după o săptămână de vacanță în străinătate, Tibi observă că toată lumea a devenit mai proastă, dar mai bogată. În scurt timp, el își dă seama și de cauză: în sat a venit o firmă care cumpără, pe bani buni, inteligența oamenilor. În loc să profite de ocazie, Tibi începe să lupte pentru salvarea comunității în care trăiește.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Fața de pernă

Fața de pernă

Scurtmetraj, Ungaria–România, 2017.
Regizor: Vácz Péter.

În singurătatea camerei de hotel, introvertitul Béla își modelează un tovarăș dintr-o pernă, dar camerista îi strică noul prieten de fiecare dată când face patul.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria


Your Face Through the Screen

Your Face Through the Screen

Scurtmetraj, Ungaria–România, 10 minute, 2017. Subtitrare: RO.
Regizor: Sztercey Benedek Szabolcs.

Un băiat are o relație la distanță cu o fată. Comunicarea are loc prin intermediul ecranelor, iar lipsa fetei începe să fie compensată de imaginea ei digitală care se conturează într-o altă persoană. Fata se întoarce acasă după multă vreme, dar băiatul nu mai știe ce să facă cu ființa reală, în carne și oase. Relația lor va deveni un triunghi amoros foarte ciudat.

Proiecție: sâmbătă, 7 octombrie, 15:00, Cinema Victoria